Digitalt tilbud for personer med type 2 diabetes
Hva ønsker vi å oppnå?
Vi ønsker at personer som har diabetes type 2 skal få et tjenestetilbud som gjør det enkelt å få hjelp til å endre levevaner. Tilbudet skal være digitalt og gi persontilpasset oppfølging. Det skal være basert på metodikken til frisklivssentralene, og vi skal bruke kunstig intelligens i utviklingen og utprøvingen av tilbudet. Målet er også at det digitale tilbudet vil kunne nå flere innbyggere.
Hvorfor gjør vi dette
Diabetes type 2 er en av de mest ressurskrevende sykdommene vi har i dag. Omtrent 247 000 personer lever med denne sykdommen i Norge, og utgjør dermed en vesentlig del av sykdomsbildet i samfunnet.
Personer med diabetes type 2 har en betydelig høyere risiko for å utvikle alvorlige helsekomplikasjoner og sykdommen gir økt dødelighet.
Mer informasjon om sykdommen kan du lese på helsenorge.no
Slik kan vi hjelpe flere med diabetes type 2
Men – det finnes gode grep for å unngå komplikasjoner. Livsstilsendringer kan forebygge komplikasjoner av sykdommen, og i mange tilfeller forsinkes eller reduseres behovet for medikamentell behandling. Endringer som sunnere kosthold, økt fysisk aktivitet og bedre mental helse kan ha stor innvirkning på sykdomsutviklingen. Derfor er det viktig at personer med diabetes type 2 får hjelp til å gjøre disse endringene.
Mange kommuner mangler et tilbud til denne gruppen – dette vil vi gjøre noe med.
Hvordan gjør vi det
Vi vil utvikle et innovativt og digitalt tjenestetilbud som kan tilpasses den enkeltes behov og situasjon. Dette gjør vi ved å samarbeide med frisklivssentraler og å bruke kunstig intelligens (KI). Tilbudet skal gi persontilpasset oppfølging av levevaner for å kunne oppnå bedre helse.
Ved å øke bruken av kunstig intelligens i primærhelsetjenesten kan det blant annet kan bidra til å effektivisere ressursbruken.
Bakgrunn for prosjektet
Resultatene fra et tidligere prosjekt, «min type 2 diabetes», viste at de kommunale Frisklivssentralene, med sin kompetanse og lavterskeltilbud, kan spille en viktig rolle i oppfølgingen av personer med diabetes type 2.
Samarbeid
Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU, Helseinnovasjonssenteret, Kristiansund kommune, Diabetesforbundet og Frisklivssentralene i Hustadvika, Gjerstad og flere andre kommuner.
Kontaktpersoner
Rådgiver forskning Trude Nordskag: trude.nordskag@helseinnovasjonssenteret.no
Prosjektleder ved NTNU: Prof. Charlotte Ingul ved NTNU: charlotte.b.ingul@ntnu.no
Mer informasjon
Her kan du lese mer om tidligere prosjekt om diabetes type 2
I forbindelse med tidligere prosjekt utviklet vi «samhandlingspakken» - en pakke med informasjonsmateriell til aktuelle aktører